Drie generaties Vis Tweewielers Poeldijk

Door Nelly Schouw-Zaat

Honderd jaar in tweewielers, gedurende drie generaties. Bij Vis Tweewielers aan de Rijsenburgerweg in Poeldijk wordt 2019 een bijzonder jubileumjaar. Michel Vis dook in de geschiedenis van zijn opa Klaas, zijn vader Jan en die van hemzelf. Oftewel: van een winkel in de Voorstraat, via een bunker naast het Verburch sportpark tot de huidige zaak die de laatste jaren ook een verandering ten goede onderging: midden in een splinternieuwe woonwijk.

Michel: ‘Mijn opa Klaas Vis begon in 1919 in de Voorstraat met verkoop en reparatie van rijwielen. Opa Klaas oefende zijn vak op drie verschillende plekken aan de Voorstraat uit, het langst naast de Bartholomeuskerk. De fietsenstalling van de kerk viel ook onder zijn beheer. Hij werkte dan ook, vaak tijdens de missen, in de stalling door. Toen waren er elke ochtend kerkdiensten, dus moest opa Klaas die uren toch benutten voor reparaties’.
In de oorlogsjaren moest Klaas samen met zijn zoon Jan vele fietsen onder dwang van de Duitse bezetters repareren. Die fietsen stonden gestald in een bunker naast de ingang van sportpark Verburgh. Een hele omwenteling in de branche deed zich in de 50er jaren voor door de komst van de bromfiets. Met zoon Jan verkocht Klaas Vis honderden Berini’s, Puchs en Solexjes. Ook Poeldijk ging massaal over op gemotoriseerde tweewielers. Het bracht nieuwe bloei in de rijwielzaak, er werden ongeveer evenveel bromfietsen als fietsen verkocht. In 1958 vond opa Klaas het welletjes. Hij droeg de zaak over aan zoon Jan, in een opbloeiende economie in de jaren ’60. Het bromfietsgebruik kende toen zijn hoogtepunt. Daarna werd het assortiment buiten de vertrouwde tweewieler uitgebreid met seizoensgebonden artikelen, zoals kerstbomen en vuurwerk, maar ook speelgoed. Jan Vis besloot zijn zaak eind 1970 te verplaatsen naar de huidige locatie aan de Rijsenburgerweg.
Vrije tijd en recreatie
‘Er veranderde veel in het consumptiepatroon van die jaren. De fiets werd steeds meer vervoermiddel voor vrije tijd en recreatie’, gaat Michel Vis verder. ‘Mijn vader zag dat in en besloot zich geheel te richten op de functie van de fiets en vooral op de uitbreiding van het aanbod. In 1994 nam ik de zaak over van vader Jan, hij bleef altijd geïnteresseerd en was tot aan zijn overlijden in 2002 heel vaak in de werkplaats. De komst van de elektrische fiets in 2005 betekende weer een nieuw tijdperk. Het is een geweldig product, ik heb mij er geheel in gespecialiseerd. Daarnaast is er ook veel verbeterd en vernieuwd in mountainbikes, race-, kinder- , stads- én cargofietsen. Je kunt zeggen dat het hele vak in een hogere versnelling is gekomen. Daarom vieren wij het 100-jarig bestaan aan de Rijsenburgerweg. Door veranderingen rondom onze zaak, van industrieterrein tot mooie woonwijk met veel nieuwe inwoners, past ook ons bedrijf zich weer aan in de nieuwe tijd’.

Geef een reactie