Een nacht bij bakkerij Van Malkenhorst

Door Toos en Koos Verbeek

Onze kavel die wij op de kerkenveiling gekocht hadden is ingeleverd: een nachtje meedraaien in de bakkerij van Wim en Miriam van Malkenhorst. Om 10.00 uur ’s-avonds werden we verwacht. Wim was al volop in de weer: drie deegkuipen werden voor verschillende broodsoorten, gevuld met verschillende soorten meel, water, gist en zout. Daarna ging het deeg in een andere kuip. Van daaruit werden volautomatisch broodjes gemaakt en in de rijskast gedaan. Daar kunnen 300 broden in.

Na verloop van tijd in de rijskast, werd elk broodje weer volautomatisch uitgerold en opgerold. Die deed Wim in blikken. Sommige broden werden in maanzaad, sesamzaad, volkorenvlokken of zonnepitten gedrukt. Zo’n kar vol met broden ging in een andere rijskast. Op een gegeven moment waren de broden voldoende gerezen en gingen de oven in. Ondertussen legde Dylan de eierkoeken, croissants, koffie- en stokbroden op bakplaten, al of niet in geraspte kaas gerold. Wim was alweer aan de slag met de volgende 300 broden. We keken onze ogen uit en Wim gaf uitgebreid antwoord op al onze vragen. Om half twee ’s-nachts was het voor ons bedtijd.
We gingen naar huis met handen vol lekkere dingen. Wim en Miriam heel hartelijk dank. Het was een heel gezellig en leerzaam nachtje. Petje af voor jullie en alle bakkers van Nederland.

Author: Poeldijk

Geef een reactie