Een speciale school: GitaarLex

Door Nelly Schouw-Zaat

‘GitaarLex’ heet de gloednieuwe gitaarschool aan het Mercuriusplein in Poeldijk, die 22 juni officieel is geopend. Dat gebeurde op een open dag waar leerlingen en een kleine kring van bekenden van ‘meester’ Alex Wijnhorst bij elkaar kwamen. ‘Deze studio is niet bedoeld voor een groot evenement, daar heb ik de ruimte niet voor. Ik ben al reusachtig blij met deze plek, het is precies datgene waar ik lang van heb gedroomd’. Alex (38) is van jongs af aan bezig in de muziek. ‘Toen ik 13 was begon ik met gitaar spelen in een band. Op zo’n leeftijd word je gegrepen door de muziek en ik sprak met een paar vrienden af een bandje te beginnen. Het ging heel simpel: jij speelt dit en ik speel dat. Zo kreeg ik een gitaar in mijn handen en ik liet hem nooit meer los. Muziek is nu mijn bestaan, ik speel nog steeds in bands en ik geef les’.
Zo was hij tien jaar lang in zijn woonplaats Naaldwijk leraar aan de muziekschool. Zijn droom was zelfstandig gitaarleraar te worden. In Wateringen kon hij een studio huren in het dorpshuis De Vang, maar dat was toch niet zijn toekomstideaal. ‘Voor ik met lesgeven begon moest ik de gitaren die ik meenam en allerlei apparatuur opstellen. Na de les moest alles weer worden ingepakt omdat de ruimte aan anderen werd verhuurd. ‘Een van mijn leerlingen was René Nederpelt, eigenaar van het natuursteenbedrijf aan het Mercuriusplein in Poeldijk. Hij had een bovenruimte beschikbaar, ideaal voor mij om daar een eigen vestiging te hebben’.

Bekende liedjes spelen: een fantastische ontdekking
De studio ademt de sfeer van een gezellige huiskamer met een piano, de nodige geluidsapparatuur en natuurlijk langs de wanden gitaren in allerlei uitvoeringen. Alex legt uit: ‘Als jonge kinderen beginnen met les kunnen ze het best op een eenvoudig akoestisch instrument gaan spelen. Vooral het leren van akkoorden is leuk voor hen. Solospelen is nog te moeilijk, zo’n paar basis akkoorden spreken meteen al tot de muzikale verbeelding. Ze horen het pure geluid dat zo kenmerkend is voor gitaarmuziek. Als zij bijvoorbeeld het bekende ‘Vader Jacob’ of ‘Happy birthday’ kunnen spelen met akkoorden is dat een fantastische ontdekking. De liedjes uit het repertoire van Kinderen voor kinderen of de nummers uit de Top 40 kennen ze ook gauw genoeg. Als een kind goed thuis is op het instrument komen er snel genoeg andere stukken aan’’.
De gitaar: ‘wanneer kunnen we weer spelen?’
De beste leeftijd voor een kind om te beginnen met gitaarles is zo rond de 7 jaar, als de fijne motoriek van de handen goed ontwikkeld wordt. Maar, voegt Alex er aan toe, op latere, zelfs hogere leeftijd kan iemand heel goed nog met de gitaar aan de slag gaan. De oudste leerling op mijn school is 60! Er zijn instrumenten voor allerlei muzikale voorkeuren: van simpele kinderliedjes tot blues, rock, country en nostalgische stukken. Ook samen spelen is leuk. Wijnhorst geeft ook graag les aan twee leerlingen tegelijk in hetzelfde stadium van hun opleiding. Sinds kort heeft hij zelfs een moeder en dochter op les. ‘Ze spelen nog niet samen, de dochter is al lang bezig met gitaarstudie. Haar moeder is daardoor nu zo enthousiast dat zij nu ook de snaren laat horen’. Muziekles is essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. ‘Ik geef hen geen huiswerk, dat klinkt niet aanlokkelijk. Kinderen hebben het al zo druk; ik raad hen aan elke dag vijf minuten te spelen en het liedje dat zij leren thuis te oefenen. Mijn advies: als je thuiskomt van les, pak meteen je gitaar uit en zet ‘m gezellig in de kamer. De gitaar kijkt je dan als ’t ware aan en vraagt: wanneer kunnen we weer spelen? Kijk, zo bouw je een vriendschapsband op met je gitaar. Dat zorgt voor de beste stemming’.

Author: Poeldijk

Geef een reactie