Gezond luchtje scheppen bij Bestplant

Door Nelly Schouw-Zaat

Koffietijd en hoog tijd om een gezond luchtje te scheppen bij de Poeldijkse plantenkwekers van Bestplant. Die gezonde lucht staat bovenaan de lijst van belangrijke plussen van kamerplanten. Intussen een bekend feit: zet de juiste kamerplant in je huis en je ademt zuivere lucht in. Aan Poeldijk Nieuws legt Poeldijker Patrick Zuidgeest uit hoe dat komt. ‘Wij kweken vooral kamerplanten die CO2 opnemen en de atmosfeer zuiveren door schone lucht te verspreiden. Ons belangrijkste product is de kamerplant Spathiphyllum, familie van de aronskelk en bekend als lepelplant, door de fraaie witte lepelvormige bloemen.

Bestplant is gespecialiseerd in de teelt van deze planten, maar wij kweken ook hortensia’s en portulaca’s. Die zijn bij de consument vooral gewild in de zomer. De hortensia als tuinplant is natuurlijk overbekend en wordt de laatste jaren weer heel veel gevraagd vanwege de grote hoeveelheid kleuren en variëteiten. Portulaca is kleiner, een bloeiende vetplant die het heel goed doet in bloembakken en sterk is bij extreem weer’. Patrick runt met zijn Poeldijkse compagnon Laurens van Dijk de onderneming die bij elkaar zo’n 10 hectare glas telt op drie plekken in Poeldijk: Middenweg, Casembrootlaan en Vredebestlaan. Laurens is de teelt technische man, Patrick is verantwoordelijk voor de verkoop. Patricks vader Hans Zuidgeest die ooit samen met zijn broer Aad het bedrijf van hun vader Bert Zuidgeest aan de Vredebestlaan overnam, doet projecten zoals onlangs de aardwarmte koppelingen tussen de drie bedrijven.
Intensief jaar achter de rug
‘2019 was voor ons een heel intensief jaar’, blikt Patrick terug bij de koffie in de kantine aan de Middenweg. ‘Het belangrijkste project was de aansluiting op het aardwarmteproject bij het Verburchterrein (Aardwarmte De Vogelaer) naar onze vestigingen. Een enorme investering, maar wij vonden het verantwoord en vooral noodzakelijk voor de toekomst. Zo’n 70% van de energie die wij gebruiken komt nu uit aardwarmte, de rest via de gasgestookte ketel en de WKK. Aardwarmte-energie is nog niet goedkoper, maar past bij onze opvatting dat je maatschappelijk verantwoord moet produceren. De handel legt daar steeds meer de nadruk op, wij vinden dat terecht. Zo ging het ook bij de biologische teelt. Wij als kwekers kunnen op dat gebied veel veranderingen teweeg brengen, ons bedrijf doet daar actief aan mee. Wij lopen voorop in zogeheten ‘footprint’ berekeningen, die vermindering van CO2 uitstoot in kaart brengen. De kamerplanten die wij kweken worden getest door de Wageningen Universiteit op hun luchtzuiverende kwaliteiten. Bestplant is dan ook gecertificeerd producent. Zo kun je afnemers, zoals tuincentra, interieurbeplanters en woonketens laten zien waar je voor staat’.

Het besluit aan het aardwarmteproject mee te doen, ofschoon de rentabiliteit pas later duidelijk wordt, is één ding. De uitvoering kostte Hans Zuidgeest en Laurens van Dijk veel tijd, overleg en berekeningen. De drie Bestplant-vestigingen in Poeldijk moesten er op ingericht worden. Leidingen werden aangelegd en een tank van 14 meter hoog geïnstalleerd, waarover in de wijde omgeving wenkbrauwen werden gefronst. Een roestkleurig gevaarte dat nou niet bepaald de schoonheidsprijs won. ‘Dat heeft een half jaar geduurd’, aldus Patrick, ‘inmiddels is de tank in een mooie grijze tint geïsoleerd die overeenkomt met de lucht op de achtergrond. Die kleur kon niet eerder worden aangebracht, want de tank moest eerst getest worden op de capaciteit van duizenden liters heet water voor hij in gebruik werd genomen. Pas daarna kon er met de isolatie worden begonnen’.
‘Verantwoorde en maatschappelijk bewuste bedrijfstak’
Bestplant is aangesloten bij de telersvereniging van gespecialiseerde kwekers in luchtzuiverende rassen. Naast de Spathiphyllum horen ook varensoorten en bladplanten als calathea’s tot die categorie. Telersvereniging ‘Air So Pure’ behartigt vooral de belangen in marktkennis, promotie en verkoop. ‘Teelt technisch wisselen wij in onze vereniging geen ervaringen en gegevens uit, omdat we uiteenlopende gewassen kweken. Air So Pure zie je vooral in uitingen naar de consument, op beurzen in binnen- en buitenland en andere promotieactiviteiten’. Patrick Zuidgeest: ‘De Westlandse tuinbouw doet er goed aan zich te presenteren als een zeer verantwoord en maatschappelijk bewuste bedrijfstak. Veel te lang had de glastuinbouw het imago – misschien niet helemaal onterecht – dat producten op een milieuvervuilende manier werden geteeld. De consument, maar vooral de politiek, moet hoognodig van dat idee afgebracht worden’.

Author: Poeldijk

Geef een reactie