‘Heel ander bloemenvoorjaar dan verwacht’

Door Nelly Schouw-Zaat

Komend weekeinde viert Nederland Moederdag. Die tweede zondag in mei staat bij elke bloemkweker met gouden letters in zijn agenda. Van Pasen in april tot Moederdag in mei bepalen een groot deel van de omzet in bloemen, tuin- en kamerplanten. Maar al twee maanden pakken donkere wolken zich samen boven de sierteelt. ‘Het is zéér zorgelijk’, vertelt freesiakweker René van Dijk uit Naaldwijk aan Poeldijk Nieuws. ‘De koopkracht van de consument zal achteruit gaan. Men houdt de hand op de knip en dat hakt in onze omzet’.

Je kunt het bedrijf van René van Dijk (52) gerust succesvol noemen. Op 18.000 vierkante meter worden jaarrond freesia’s gekweekt. Waar de freesia in het verleden een zeer groot product was met 800 hectare in Nederland is dat nu nog 80 hectare: een bescheiden positie op de markt. René heeft zich, toen hij het bedrijf van zijn vader Piet overnam, toegelegd op enkele- en dubbelbloemige soorten in spectaculaire kleuren. Hij maakte de bloem als het ware ‘volwassen’. Zijn boeketten zijn in diverse tinten wit, roze, oranje en rood voorhanden. Altijd met de zeldzaam zoete geur, die freesia’s zoveel meerwaarde geeft. Succes betaalt zich uit, zou je denken; dat was tot de coronacrisis begon ook zo. ‘Het is een heel ander bloemenseizoen geworden dan wij verwachtten’, aldus René. Hij en zijn partner Renate hebben twee kinderen, Jesse van 13 en Niels van 11 jaar. ‘De belangstelling voor freesia’s in Nederland is niet groot. In Engeland, Duitsland, Polen en de Balkanstaten is die geliefd. Onze afzetorganisatie Unicumfreesia stemt vraag en aanbod op elkaar af, zo is een grootschalige afzet ontstaan. Er zijn winkelketens die per week anderhalf miljoen stelen bij ons bestellen. Ook is er daghandel via webshop en veilingklok. Daar zien we ook de inkopende partijen groter worden’. Op de Naaldwijkse kwekerij aan de Grote Achterweg worden per jaar 7.000.000 freesia stelen geteeld. Gemiddeld wordt 50% van de oogst verkocht via Unicumfreesia, een coöperatie van twaalf kwekers die hun aanbod afstemmen op te verwachten jaarcontracten. De groep heeft op het veilingterrein van Flora Holland, met andere bloemenafzet-organisaties een koelcel voor verwerking, boeketterie, kantoren en software in gebruik.

Rust en efficiency voor kwekers
René van Dijk: ‘De kwekers die bij Unicum zijn aangesloten merken dat deze werkwijze voor hen zelf veel rust en efficiency brengt. Op de gezamenlijke locatie is één kweker met de verkoper verantwoordelijk voor de prijs en het volume en er zijn vier vaste medewerkers die alles organiseren. Dat bespaart in onze eigen bedrijven veel energie en tijd. Wij zijn verantwoordelijk voor een goede teelt, een correcte oogst en verpakking. Samen houden we ons bezig met certificering en proberen waar mogelijk biologisch te telen. Om het milieu minimaal te belasten leggen wij ons toe op energiezuinige productie. Zo zijn er al twee kwekers met een veld vol warmtecollectoren om de kas mee te verwarmen’.

Acht hectare plastic kassen in Ethiopië
Sinds een paar jaar is Van Dijk ook actief in het buitenland. ‘Reden om in Ethiopië een bedrijf te starten was dat het rendement van onze bedrijven in 2006 sterk onder druk kwam. Wij wilden in de duurdere maanden in het buitenland produceren om onze kostprijs te verlagen en ook de freesiaknollen die onderaan de plant groeien gebruiken; helaas is dat niet goed gelukt. Daarom zijn we omgeschakeld naar de Statice. Die telen wij nu in Ethiopië op acht ha in plastic kassen en zijn inmiddels de grootste producent voor de Europese markt. Ook zijn wij gaan samenwerken met andere Westlandse kwekers van Alstroemeria’s. Er is nu ook een kas van twee hectare in Ethiopië die de volledige productie levert aan Westlandse kwekers. In het personeelsbeleid volgen wij ons certificaat en de Nederlandse wet. De 300 werknemers betalen wij wekelijks uit en hebben voorzieningen gemaakt zoals een dokterspost, moestuin en schoon water voor het personeel’.

‘We zullen snel moeten schakelen’
Wordt de coronacrisis geen struikelblok voor die buitenlandse productie? ‘We hebben het geluk dat Ethiopië Airlines nog internationale vluchten uitvoert. De markt loopt nu nog voor 70% gewoon door. De Ethiopische bloemen komen dus via Nederland in andere Europese landen. We zijn ook zeker van de uitbetaling. Onze productie is dus geen struikelblok, maar de afzet in Europa stagneert’. Over de huidige situatie en nabije toekomst is René van Dijk niet optimistisch. ‘Met enkele weken lage omzet kunnen wij overleven, langere tijd weinig tot geen omzet houdt niemand vol. Hoe langer dit duurt, hoe langer de herstelschade voelbaar blijft. De koopkracht daalt, mensen die kort geleden graag een mooi boeket bloemen kochten, houden nu de hand op de knip. Ik denk dat het héle leven zal veranderen na de crisis, dus ook de afzet van bloemen. Eerlijk gezegd zat die verandering er al een tijd aan te komen. Het gaat nu in een hogere versnelling. We zullen snel moeten schakelen in productie. Misschien is dat wel goed, denk ik’.

Author: Poeldijk

Geef een reactie