Interview met burgemeester Bauke Arends

Door Annemiek Koremans

Als redacteur van Poeldijk Nieuws was ik op bezoek bij de nieuwe burgervader van ons Westland, Bouke Arends, onder genot van een heerlijk kopje koffie kon ik mijn vragen “afvuren”. “Het Westland is met bijna 110.000 mensen qua inwonertal de 27e gemeente van Nederland. Een grote gemeente, daarom geef ik in de communicatie naar buiten de gemeente de voorkeur aan een gemeente met 11 ‘kernen’. Ik begrijp heel goed dat in het Westland over 11 dorpen wordt gesproken. Wat mij betreft hoeft dat ook niet te veranderen. Het Westland is economisch én sociaal sterk.”

De burgemeester vervolgt: “We hebben hier prachtige innovatieve bedrijven, over de schoonheid van de glastuinbouw kan je van mening verschillen, maar in de warenhuizen zitten welvaart en voorsprong van deze regio. Niet voor niks dat we in het Westland in vergelijking met andere gemeenten weinig mensen in de bijstand en de WW hebben.”
De Westlander
“Ik heb de Westlanders de afgelopen weken leren kennen als harde werkers, net als de mensen in Emmen, waar ik geboren en getogen ben. Ik vind de mensen hier hartelijk, open en spontaan. In Emmen zijn ze ook warm en hartelijk, maar gereserveerder. Hier komen de mensen op straat op je af en geven ze je een hand. Ik hou daar wel van. Het is mooi om te zien dat Westlanders bereid zijn zich in te zetten voor anderen. De vele vrijwilligers, mantelzorgers en goede doelenorganisaties zoals Team Westland en ALS Westland zijn sprekende voorbeelden. Het is belangrijk dat we als samenleving kijken waar we mensen de hand kunnen reiken als ze vallen. En, als het echt nodig is, kunnen kwetsbare mensen bij de gemeente terecht voor structurele en professionele hulp.”

Participatie
“In zijn algemeenheid zie je bij de overheid een verandering als het gaat om het betrekken van burgers bij het maken van beleid. Vroeger maakte de gemeente een plan. Dat ging de inspraak in en aan het einde van de rit kreeg je te horen wat er met de inspraakreacties was gedaan. Nu is dat niet meer voldoende, we willen dat inwoners al in een vroeg stadium met de gemeente meedenken en meepraten. Hoe kijken zij tegen hun eigen dorp aan, wat vinden ze belangrijk? Daar komt iets uit en dat moet je opnieuw met elkaar bespreken. Dat is de werkwijze die we meer en meer toepassen, bijvoorbeeld bij het maken van het centrumplan Poeldijk.”
Inwerken
De burgemeester heeft het duidelijk naar zijn zin in het Westland. Hij heeft al veel inwoners, bedrijven en organisaties leren kennen. Zijn eerste raadsvergadering heeft hij ook achter de rug. Persoonlijk vond ik zijn onafhankelijke gespreksleiding een verademing. Hij is nog steeds druk bezig met inlezen, medewerkers en raadsleden leren kennen, organisaties en verenigingen bezoeken. Als ik tot slot van mijn half uur aan hem vraag wat hij na zijn periode bij de gemeente Westland wil nalaten, besef ik wat een stomme vraag dat eigenlijk is. Laten we eerst maar eens beginnen!

Foto: © Thierry Schut iov E vd Voort

Share:

Author: Poeldijk

Related Articles

Geef een reactie