Jongerenraad Westland over Openbaar Vervoer

Jongerenraad Westland heeft het afgelopen half jaar gewerkt aan een adviesstuk waarin  zij geprobeerd hebben om een duidelijk statement af te geven over de kwaliteit van OV én hoe jongeren dat ervaren in de Gemeente Westland.  Met behulp van 75 jongeren hebben zij de pijnpunten vastgelegd om zo te proberen het OV te verbeteren.

Gisteren kwam de Jongerenraad met een adviesstuk waarin staat dat zij het de gemeente kwalijk nemen dat de jongerenraad, als vertegenwoordigers van de jongeren, niet meegenomen worden in het proces over het OV. Op dit moment is het OV in het Westland ronduit slecht geregeld, de auto is vaak een (veel) sneller alternatief. Westland is op dit moment een van de grootste gemeentes van Nederland zónder treinstation (of goed OV in het algemeen).

Het adviesstuk bestaat uit 9 plannen waarvan plan 6 het meest ambitieus is, namelijk: ‘het doortrekken van de tram/metro/trein naar het Westland’. De verkiezingen naderen en vele partijen hebben in hun verkiezingsprogramma ‘beter OV’ staan. Wellicht een goed moment voor de gemeente om bij Den-Haag aan te geven graag een lightrailverbinding te willen? De tram zou gemakkelijk vanuit de Uithof doorgetrokken kunnen worden door het Westland. Ook het doortrekken van de Hoekse Lijn is een optie. Zowel de A20 als de A4 worden hierdoor ontlast en dit kan veel file schelen. Ook blijkt uit elk onderzoek dat extra asfalt niet helpt in de bestrijding van files.

De Jongerenraad geeft aan dat ze dit lange termijnvoorstel het meest waarderen, maar dat er op de korte termijn ook aandacht nodig is voor beter OV. Als gemeente met meer dan 111.000 inwoners is het schandalig dat hier zo weinig aandacht aan wordt besteed. De gemeente verwacht zelfs tot 2050 een groei van 38,4% in inwonersaantal. Met zulke groeicijfers zou er direct flink geïnvesteerd moeten worden in goed OV.

Bent u geïnteresseerd in het hele stuk van de Jongerenraad? Dat kunt u hier lezen of downloaden: Adviesstuk Openbaar Vervoer Westland

Downloaden (PDF, 639KB)

 

Share:

Author: Poeldijk

Related Articles

Geef een reactie