Monumentendag: Poeldijk pretpark vol herinneringen

Door Nelly Schouw-Zaat

Half september is Poeldijk een weekeinde lang een pretpark met herinneringen aan alles waar een mens blij van wordt. Op 14 en 15 september kan iedereen in de Bartholomeuskerk de invulling zien van het landelijke thema ‘Plekken van plezier’ van vroeger (1920-1950) en nu. Het programma is bijna rond, de historische werkgroep werkt aan de laatste details rond de vele evenementen. ‘Alles draait dit jaar om hoe men in die drie periodes plezier had als men feest vierde. Dat wordt speciaal op Monumentendag duidelijk gemaakt’, vertellen Cora van Dalen, voorzitter van de werkgroep Historie Bartholomeus Poeldijk en Wim Barendse, een van de organisatoren, aan Poeldijk Nieuws.
Wat verstaan we precies onder feesten en plezier maken met elkaar? Het programma laat een veelheid van leuke ideeën zien. Zo is er een grote expositie in de kerk met foto’s van kermis, optochten, bruiloften, sportwedstrijden en kampioensfeesten, carnaval, communiefeesten en priesterhuldigingen. Van tochten met fietsen en brommers. Maar ook op de schaats naar Vlaardingen, kaartavondjes met buren, radioprogramma’s, toneel, oude films, een ijscokar, boerenjongens en recepten voor feestelijke lekkernijen en oudhollandse spelletjes. Verder treft men onder meer oude transistorradio’s en grammofoons aan. De werkgroep wil vooral het verleden met het heden verbinden. ‘Een voorbeeld: de schaatstochten vanuit ons dorp’, licht Cora van Dalen toe. ‘Het schaatsmuseum in De Lier verleent medewerking met een eigen expositie, maar daarbij vind je ook lekkere Vlaardingse moppen, die door de Poeldijkse bakkerij Van Malkenhorst worden gebakken. We weten nu weer hoe deze koekjes smaken, want de bakker heeft het originele recept gevonden!’
Actieve verenigingen
Het verenigingsleven van Poeldijk wordt actief betrokken bij Monumentendag. Scouting Poeldijk houdt een vossenjacht, legt een kampvuur aan op het kerkplein en bouwt een klimtoren met kabelbaan in de pastorietuin. Sint Genesius, de toneelgroep, speelt eenakters. Pius X en De Phoenix treden muzikaal op, de rockband The Doors en het koor FOcalicious ook. De kerktoren kan worden beklommen via een nieuwe veilige trap. Hedendaags vermaak is te vinden bij een expositie over Lego league. De jaarlijkse boottocht over De Gantel is altijd een succes, die ontbreekt dan ook niet. Drie scholen in Poeldijk met bijna tachtig leerlingen uit groepen 7 en 8 nemen deel aan de speciale ’klassen dag’ op vrijdag 13 september. Zij bezoeken het Westlands Museum en Tomatoworld in Honselersdijk, waar een compleet programma voor hen is samengesteld. In de komende nummers van Poeldijk Nieuws meer informatie over de Monumentendagen met ‘Plekken van plezier’ in Poeldijk.

Author: Poeldijk

1 thought on “Monumentendag: Poeldijk pretpark vol herinneringen

Geef een reactie