Ondernemer in Beeld: René Hartman

Door Nelly Schouw-Zaat

De schrik zat er goed in toen het kabinet op 15 maart besloot dat ‘vanaf vanavond alle horecagelegenheden gesloten worden’. Het zal je maar overkomen als je op dat moment een volle tent met gasten hebt! René Hartman van het Poeldijkse restaurant ‘Vrienden’ en partycentrum ‘Eindeloos’ kan er over mee praten. Dát doet hij nu liever niet meer. ‘Wij zijn ondernemers. De horecawereld staat natuurlijk op z’n kop, maar wij kijken vooruit en gaan er het beste van maken. Er is genoeg reden voor optimisme’. Het ziet er in de grote zaal van ‘Eindeloos’ anders uit: tafels met niet meer dan vier stoelen, ruimte ertussen en veel mooie decoraties die een huiselijke sfeer uitstralen. Het nieuwe uitgaansseizoen staat voor de deur.
‘We merken dat er al meer boekingen binnen komen voor het restaurant. De mensen willen weer buiten de deur in gezelschap met elkaar eten en drinken. Binnen de grenzen die er nu zijn maken wij dat mogelijk’, zegt René Hartman (58). Hij en zijn vrouw Ellen én hun 34-jarige dochter Cynthia vormen het trio dat de deuren van het Poeldijkse restaurant en partycentrum wagenwijd open zet.

‘Veel geïnvesteerd’
‘We hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten’, vervolgt hij. Alles was onzeker. Niemand wist wat er ging gebeuren, hoe lang de boel stil zou liggen. ‘Wij hadden juist de afgelopen jaren veel geïnvesteerd, vooral in energie, koelingscapaciteit, elektrische voorzieningen en LED verlichting. Er lag een plan om zonnepanelen te installeren; dat moeten we nu even vooruitschuiven. Belangrijker is dat de inrichting aan nieuwe eisen voldoet. We kunnen minder grote groepen ontvangen dan eerst. Je merkt dat het toch gezellig is en gasten zich op hun gemak voelen’. Toch zal René de vaste evenementen jaren missen. Het Carnaval, Rondje Poeldijk, de wekelijkse KBO-kaartsoos, grote recepties en bedrijfsfeesten. Hij, Ellen en Cynthia beraden zich op nieuwe initiatieven, al zijn die nog niet concreet. ‘Het is een uitdaging om als goede horecaondernemer kansen die je krijgt te benutten. We zien nu al dat jonge mensen, de 30ers tot 60ers graag in ongedwongen sfeer bij elkaar komen voor een hapje en een drankje op een eigentijdse plaats. Niet teveel en niet te dicht bij elkaar, ook op 1.5 meter afstand is dat heel goed te doen’.

Ieder zijn een vaste zitplaats
Wat voor de oudere gasten wél wennen is: zij moeten bij een etentje op hun eigen stoel blijven zitten. Zeker, er moet eens iemand naar het toilet, men komt binnen of vertrekt weer. Even de zaal door, naar een andere tafel lopen, met een groep bekenden een praatje maken, mekaar op de schouders slaan of omhelzen, zoals Westlanders graag doen, nee dát mag niet! Het wordt wuiven op afstand. Hartman merkt dat de noodzakelijke regels een stempel drukken. ‘Je verwacht het misschien niet, maar bij ontvangsten na een begrafenis is er behoefte aan troost, omhelzing en fysiek contact. Dat kan nu niet, dat is onwennig. Als iedereen eenmaal een plaats heeft en loskomt van de sfeer van een uitvaartplechtigheid, komt de ontspanning, wordt het prettig en komen gesprekken los. Voor mij als gastheer is het is altijd weer bijzonder dat te zien gebeuren’.
‘Parochie zie ik als onderneming’
Poeldijk is in de afgelopen vijf jaar sterk uitgebreid. Er zijn veel nieuwe wijken of ze worden afgebouwd. Nu is het centrum aan de beurt. Wat zijn René Hartmans ideeën daarover? ‘Van belang is dat de Voorstraat autoluw wordt, wel op voorwaarde dat er in de directe omgeving veel parkeerruimte komt. Daar is behoefte aan. De rij woningen achter de Voorstraat aan de Gantelkant moet wat mij betreft plaats maken voor parkeren. Dat is gunstig voor de Bartholomeuskerk en de winkels in de Voorstraat. Zeker als het Dario Fo gebouw een andere bestemming krijgt. Ik heb er een hard hoofd in als in het Dario Fo gebouw beneden dienstverlening en boven woonappartementen komen. In de officiële visie van de gemeente moeten dat betaalbare appartementen voor senioren of jongeren zijn. Die woningen worden dan erg duur, want ze moeten de rest van het gebouw rendabel maken. Ik denk niet dat een ontwikkelaar daar brood in ziet’. René Hartman is adviseur van Vrienden Bartholomeus, die de herinrichting van het gebouw begeleidt zodat de kerk in de toekomst bewaard blijft. ‘Ik wil meedenken om plannen te realiseren en doe dat vooral als ondernemer. Er moet een goede verhouding zijn tussen kosten en baten. Ik zie de parochie ook als een onderneming met een beleid dat tegemoet komt aan religieuze behoeften van kerkgangers. Dat moet dan wel economisch verantwoord en uitvoerbaar zijn’.

Share:

Author: Poeldijk

Related Articles

2 thoughts on “Ondernemer in Beeld: René Hartman

  1. Pingback: 쿠쿠티비

Geef een reactie