Open Monumentendag 2019

Door Nelly Schouw-Zaat

Met muziekoptredens, films, een grote tentoonstelling, oude lekkernijen en allerlei activiteiten gaan de jaarlijkse Open Monumentendagen in Poeldijk voor veel vertier zorgen. Op 14 en 15 september gaan vele honderden bezoekers van dit alles genieten. Het landelijk thema ‘Plekken van plezier’ komt in Poeldijk in en rond de Bartholomeuskerk tot leven. Een dag eerder, vrijdag de dertiende gaan in het kader van de landelijke Klassendag, zo’n honderd Poeldijkse schoolkinderen op pad om historisch erfgoed te ontdekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het programma staat vast en voorbereidingen in volle gang. ‘Wij beginnen kort na elke Open Monumentendag al na te denken over het jaar erna’, licht Cora van Dalen (werkgroep Historie Bartholomeuskerk) toe. ‘Wij kunnen ons verzekeren van de sympathie en medewerking van de hele Poeldijkse samenleving. Van het verenigings- tot zakenleven, van musea tot verzamelaars uit de wijde omgeving. Binnenkort komt het officiële programma uit en worden medewerkers, belangstellenden en sympathisanten uit heel Poeldijk en omgeving uitgenodigd voor de officiële opening op zaterdag 14 september’.

Epicentrum feestvreugde
Zoals gebruikelijk is de Bartholomeuskerk het epicentrum van de feestvreugde. Bij de opening treedt het Phoenix klarinetkwartet in de kerk op; ‘s middags buiten de slagwerkgroep van Pius X. De expositie toont tal van mooie momenten van plezier in beeld. Zo is er een Lego League, niet de wedstrijd, maar het materiaal waaraan de Verburch-hof school het voorbereidende werk deed. Een plek van plezier van 2019, daar tegenover momenten van vroeger. Zoals een collectie oude brommers en een vélocipède, een hoog-laagfiets beschikbaar gesteld door de ANWB. Anderhalve eeuw geleden was rijden op zo’n rijwiel een evenement! Buiten de kerk staat een ijscokarretje, de Poeldijkse scouting maakt een kabelbaan in de pastorietuin en een vuurkorf die een romantisch kampvuur voorstelt. Een groepje scouts brengt zelfs een nacht in de kerk door! Achterin de kerk staat een tafereel: een ouderwetse tent en hier zie je hoe de verkenner vroeger gekleed was.

Belangrijk onderdeel is een uitgebreide foto-expositie waar het thema in 1920, 1950 en nu in beeld wordt gebracht. Herinneringen ophalen voor iedereen! Schaats- en ijspret,- nog zo’n ultieme belevenis voor jong en oud. Het schaatsmuseum in De Lier heeft de Poeldijkse werkroep attributen beloofd voor de tentoonstelling. ‘Oude en nieuwe schaatsen’ en natuurlijk beelden van tochten naar Vlaardingen, de Goudse pijpen én de Elfstedentocht. Filmbeelden zijn te zien op een groot scherm. Bakker Van Malkenhorst laat bezoekers Vlaardingse moppen proeven. Op de tentoonstelling wordt een origineel linnen zakje getoond dat de schaatsers naar Vlaardingen aan hun riem bonden om die moppen mee naar huis te nemen.

Bij een collectie met transistorradio’s, filmcamera’s en speelgoed kan men meedoen aan het spel ‘Spiraal’ en uit een grabbelton een cadeautje kiezen. Feestelijk is een fraaie trouwjapon uit de jaren ’50. Hogerop kan men onder begeleiding van de scouting de kerktoren beklimmen en op de klokkenverdieping uitleg krijgen. Beneden is een workshop haken, waar handwerkwinkel ‘Bij tante Toos’ het haakmateriaal beschikbaar voor stelt. Het koor Focalicious treedt zondagmiddag op met liederen uit de drie periodes; helemaal van deze tijd is de muziek van de rockband The Dorst. Andere muzikale herinneringen van vroeger komen boven door foto’s en originele instrumenten van het Poeldijkse orkest ‘Fris en Vrolijk’. Met nog een maand te gaan staan alle vrijwilligers in de startblokken om de Open Monumentendagen in Poeldijk tot plekken van plezier om te toveren.

Author: Poeldijk

Geef een reactie