Poeldijker in beeld: Piet van der Voet

Door Jos van der Voet

Mijn vader, Piet van der Voet werd in 1930 geboren in de Bloemenstraat. Op 31-jarige leeftijd kocht papa Piet een Union Supersport bromfiets bij Vis 2 wielers. Toen een vervoermiddel, nu een klassieker waar de verzamelaar graag een plekje voor vrij houdt. Gezien de vormen in de carrosserie was deze bromfiets met zijn een architectonische vormgeving zijn tijd ver vooruit. Dat soort ronde vormen produceren maken het vandaag de dag veel te duur.
Maar mijn vader vond dit gewoon een strakke bromfiets waarmee hij samen met mijn moeder naar Valkenburg reed. Met de auto is dit al een hele rit. Kun je je voorstellen hoe de billen eraan toe zijn als je de hele dag op zo’n smal zadel hebt gezeten? Alleen het idee al, maar het toont de doorzetters van toen, met het motto ‘zonder strijd geen overwinning’. Na 2 jaar moest de Union Supersport plaats maken voor de Sparta 2V sport, deze bolide niet twee maar drie versnellingen. Deze bromfiets had een andere overbrenging waardoor deze minder toeren draaide maar wel meer snelheid aan kon. Mijn vader gebruikte de bromfiets enkel in het weekeinde, omdat hij op de fiets naar de tuin ging. Hij werd meest gebruikt voor de hobby, mijn vader was scheidsrechter, en zaterdags werd de sporttas achterop het bagagerek gebonden om naar een voetbalveld te scheuren. Ik heb die man wat zien gaan en komen op deze bromfiets. Als ik weleens mee mocht rijden was dit het moment van de dag; dit heeft wellicht geleid tot de liefde voor de bromfiets. Ik heb diverse bromfietsen gereden en ben wat doorgeslagen in het hobbymatig berijden en onderhouden van bromfietsen. Acht jaar geleden heb ik de Brommerschuur geopend waar we alle typen en merken bromfietsen repareren en onderhouden.
De Sparta 2V sport staat nu boven de werkplaats te pronken en heeft alle herinneringen aan de ritjes van toen bewaard. De Union Supersport is bijna compleet. Ik heb het aankoopbewijs, het garantiebewijs en de foto van mijn vader op de Union, nu de rest nog. Typerend aan de foto is wel dat het vocht waar de bromfiets op liep uit de pomp kwam, maar het vocht waar de mens op liep nog in een bruine fles zat. Zal wel achtergelaten zijn door de vorige bezoeker? Of niet? Nu is mijn vader een oude man, 88 jaar en al jaren leukemie en suiker. Maar nog steeds genietend van de momenten van weleer. Als de gedachten aan toen weer aan de tafel worden verteld.
Och, kon de bromfiets maar achteruit rijden!

 

Geef een reactie