Poeldijkse transportbedrijven

De transportsector in Poeldijk boekt sinds het begin van de coronacrisis wisselende bedrijfsresultaten. Bij bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met vervoer van groenten en fruit was er in het algemeen veel vraag naar vervoerscapaciteit. Moeilijker was het voor de transportbedrijven van bloemen en planten. De afzet van deze producten liep in de eerste periode van de coronacrisis dramatisch terug. Dat was te merken in het weg- en luchtvervoer. Vooral de export van sierteeltproducten viel nagenoeg stil, zo leert een telefonische ronde bij enkele Poeldijkse ondernemers.

Sinds half mei is het gelukkig weer drukker met de afzet van bloemen en planten. Blokkades van landsgrenzen naar buitenlandse afzetmarkten zijn opgeheven. Het vrachtvervoer in het buitenland dat eerst op zon- en feestdagen altijd stil lag, werd speciaal op Hemelvaartsdag en Pinksteren vrij gegeven. Zo konden bijvoorbeeld de Franse bloemisten weer producten uit Nederland afnemen en dat was gunstig voor de Franse Moederdag, die zondag 31 mei werd gevierd. ‘Voor het eerst sinds tien weken komen de bloemenexporteurs weer om vijf uur ’s morgens uit hun bed omdat de klok volop draait’, zo klinkt het. In die bedrijfstak is men bezig aan een inhaalslag die ook hard nodig is. Want de crisis is nog niet ten einde en de gevolgschade nog lang voelbaar. Het verhaal gaat dat de bloementransporteurs tijdens de ergste crisisperiode hun vrachtwagens moesten inzetten voor het vervoer van toiletpapier naar Duitsland…

‘Alle hens aan dek’
Bij het transportbedrijf Koos van Gaalen in Poeldijk was nauwelijks sprake van een crisissituatie. Dat komt omdat men geen sierteeltproducten vervoert, maar alleen groenten en fruit in Nederland. ‘Het is juist nu hoogseizoen in het groenten- en fruittransport’, zegt Arco van Gaalen. ‘Wij brengen uitsluitend producten vanaf de kwekers naar handelshuizen en naar de detailhandel. Toen de eerste berichten over een naderende crisis naar buiten kwamen was er sprake van een zekere aarzeling in de markt. De tweede reactie was juist van heel veel vraag. Consumenten willen nu eenmaal genoeg eten in huis hebben; men ging hamsteren en dus was het alle hens aan dek om de schappen in de winkels en op de markten gevuld te krijgen’. Van Gaalen verzorgt geen transport van groenten en fruit naar het buitenland. Grensproblemen waren dus niet aan de orde. ‘Na de eerste zeer drukke weken in aanlevering van tuinbouwproducten is het nu ook nog wel druk, maar het is overzichtelijker. Wij verwachten dat de huidige situatie tot in het najaar stabiel zal blijven’.

Share:

Author: Poeldijk

Related Articles

Geef een reactie