‘Prachtig die Elfstedentocht in Oostenrijk!’

Alex Zwinkels, paprikateler aan de Wateringseweg in Poeldijk, kan er nog niet over uit als hij terugkijkt op de alternatieve Elfstedentocht tussen de Oostenrijkse bergen. Eind januari schaatste hij de tocht van 200 kilometer op de Weissensee. ‘Het was een prachtige belevenis en ons Westlandse team kon bovendien een heel mooi bedrag schenken aan Skate4Air, dat is een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar behandeling van taaislijmziekte, Cystic Fibrose (CF) genoemd’. Alex (50) deed voor de derde keer mee aan dit Nederlandse schaatsevenement in Oostenrijk. De vorige keer was het weer niet best, dit jaar werkte alles mee. De afgelopen maanden trainde hij twee keer per week intensief op de Haagse Uithof.
‘Toerrijden op de lange afstand vereist een heel andere techniek dan schaatsen op de kunstijsbaan’ vertelt hij. ‘De trainingen voor de Weissensee waren dan ook vooral gericht op het uithoudingsvermogen van een lange afstand-schaatser. Bovendien is rijden op natuurijs heel anders dan op een binnenbaan, waar het vooral gaat om het bochtenwerk. Het natuurijs maakt daarom de Elfstedentocht zo uniek’. De tocht voor de toerrijders begon om zeven uur in de ochtend bij min 11 graden. Maar een uur later kwam de zon op, ging de temperatuur naar rond het vriespunt en konden de rijders genieten van een schitterende rit onder een strak blauwe lucht in de Oostenrijkse natuur. De hele dag door bleef de zon schijnen en om kwart voor vijf in de middag had Alex zijn 200 kilometer lange rit voltooid. Hij reed zelfs nog ruim twaalf kilometer meer, om een groepje schaatsers, die nog aan de finish moesten komen, te ondersteunen. Zo hoort dat in een hecht team.
Twee nieuwe heupen
Poeldijker Zwinkels begon in 2011 met een schaatsmaat uit Honselersdijk met lange afstandstrainingen. Hij kreeg echter heupklachten en moest operaties ondergaan om beide versleten gewrichten te vervangen door nieuwe heupen. Daarna voorzichtig de training weer hervat en nu is hij dankbaar en enthousiast dat hij deze prestatie kon leveren. ‘Zo zie je maar’, aldus Alex, ‘wat je als gezond mens kunt bereiken. Daarom vond ik het ook zo bijzonder om te schaatsen voor Skate4Air. Elke deelnemer aan die alternatieve Elfstedentocht moest een bedrag meenemen van minimaal € 750 via eigen sponsoring. Reis- en verblijfkosten moet je ook zelf betalen’. Het Westlandse Skate4Air team schaatste zo maar liefst € 35.000 bij elkaar. Teams uit andere regio’s deden ook mee, behalve de Elfsteden-afstand werd ook het NK marathon schaatsen op natuurijs, met professionals verreden. Een van de belangrijkste sponsors was Bakkerij Roodenrijs. Onder meer door verkoop van ‘Skate4Air’ cake werd door alle deelnemers € 440.000 opgehaald. Daarmee hoopt de organisatie een bijdrage te leveren aan het vinden van behandelingen voor patiënten die aan cystic fibrose lijden. De ziekte treft jonge en oudere mensen, vaak met zeer nadelige gevolgen voor de longen.

Auteur: Nelly Schouw-Zaat

Author: Poeldijk

Geef een reactie