Roze Salon ouderen naar De Terwebloem

Vanaf vrijdag 8 november is het maandelijks Roze Salon voor ouderen in De Terwebloem. Pieter van Foreest stelt elke 2e vrijdag een ruimte beschikbaar. Eerst was dat in De Opmaat in Monster. Om in Poeldijk speciale aandacht te tonen hees wethouder Piet Vreugdenhil 11 oktober (landelijke ‘Kom uit de kast dag’), bij De Terwebloem de regenboogvlag. Die vlag laat zien dat het Westland een ‘Coming Out’ vriendelijke gemeente is. Organisator Roel Kappetijn is optimistisch over dit initiatief.

‘Ik werk al vele jaren in de zorg bij Pieter van Foreest; een van mijn taken is aandacht voor homoseksuele bewoners. In zorg- of verpleeghuizen wordt nog steeds met enige twijfel naar hen gekeken. Het komt voor dat ouderen die eerder een homoseksuele relatie hadden in een nieuwe woongemeenschap niet ‘uit de kast’ komen. Zij durven niet de foto van hun overleden partner neer te zetten, bang voor commentaar van anderen of verzorgers. ‘Gôh meneer, u lijkt helemaal niet op uw broer’. Of: ‘mevrouw, waarom krijgt u nooit visite van kinderen of kleinkinderen?’ Die bewoners voelen zich niet begrepen, niet veilig en zijn ook niet gelukkig. Je oude dag doorbrengen in een verzorgingshuis vraagt toch al veel van iemand. Als je dan ook niet mag zijn wie je werkelijk bent, is dat triest. Mensen vereenzamen daardoor soms’.
In De Roze Ouderen Salon ontmoeten ouderen elkaar die elkaars problemen begrijpen en kunnen leren van hun ervaringen. Bij Pieter van Foreest (Delft, het Westland en Oostland), komen regelmatig homoseksuele ouderen bij elkaar. De Salon voorziet in een behoefte, zo is de ervaring van Roel Kappetijn. Een ontspannen sfeer, koffie en thee met wat lekkers. Er wordt gepraat over onderwerpen die hen raken én alledaagse dingen. Roel: ‘Soms organiseren wij uitstapjes naar evenementen en nodigen deskundigen uit die hen kunnen helpen. Zo kan een notaris vertellen wat belangrijk is bij een wilsbeschikking of testament. Nogal wat oudere homoseksuele mannen en vrouwen waren eerder getrouwd en hadden een gezin. Dat huwelijk hield geen stand en men kreeg een partner van hetzelfde geslacht, die misschien ook al een huwelijk achter de rug had. Dat kan ingewikkeld worden bij een erfenis. Het is goed dat te weten om tijdig de juiste beslissingen te nemen’. Elke tweede vrijdag van de maand kunnen mensen, al of niet woonachtig in De Terwebloem, bij elkaar komen. De Roze Ouderen Salon is dan open van 15.00-18.00 uur.

Author: Poeldijk

Geef een reactie