‘Wij willen het voortouw nemen’

Door Nelly Schouw-Zaat

‘De jeugd heeft de toekomst, wij moeten de jeugd in Poeldijk zien te behouden. Op de jongeren van nu zal in de toekomst een beroep worden gedaan als het om verzorging van ouderen gaat’. Deze hartenkreet schreef Karin Heemskerk in reactie op de eerste berichten over het nieuwe centrumplan Poeldijk. Poeldijk Nieuws legde Karins reactie voor aan een groepje jongeren van 18 jaar én aan Cynthia Hoogendam, jongerenwerker bij de gemeente Westland.
Cynthia Hoogendam (25), jongerenwerker welzijn van jongens en meisjes van 12 tot 17, zegt: ‘Zij willen een eigen ontmoetingsplek, die is hard nodig. Zij zoeken elkaar op, liefst buiten de deur en het gezin. Ze zoeken hun weg, willen niet uit Poeldijk weg voor studies, doen liever een beroepsopleiding en willen dan hier gaan werken. Qua ontspanning is hier weinig te doen. Ik vraag hen vaak wat zij in hun vrije tijd doen. Liefst in een groepje, niet bij een van hen thuis. Waarom? Thuis gaat het niet altijd goed; dat laten zij niet graag zien. Een eetcafé met terras is hier niet, je móet naar elders. Een eigen honk en veilig aanspreekpunt met begeleiding is voor hen een prima idee’. Hoe zit het met hobby’s en sport? ‘Sport is natuurlijk een prima vrijetijdsbesteding, maar kost geld; niet elke jongere kan daaraan meedoen. Een ander idee: voor jongens een garage of ruimte waar zij begeleid aan scooters sleutelen. Daar is behoefte aan en niet moeilijk te organiseren’.

‘Wij kunnen het Dario Fo gebouw aankopen’
Poeldijkse jongeren van rond de 18 die elkaar wél weten te vinden op het sportveld en samen veel activiteiten ondernemen zijn Lorenzo Bernardon, Jelle Pronk, Dave Scholtes en Ference van den Berg. Alle vier trainen wekelijks bij Verburch voetbal, zijn bij elkaar thuis of in een van de ‘hokken’ in het Westland. Uitblazend na de training In de Verburch-kantine raken zij enthousiast voor een centrum waar leeftijdgenoten graag komen. ‘Het Dario Fo gebouw lijkt ons wel wat’, zegt Lorenzo. Sterker nog: in de loop van het gesprek blijkt dat deze vriendengroep graag zaken wil doen met de gemeente. Zij zien het al voor zich. ‘Wij kunnen Dario Fo aankopen en exploiteren. Wij hebben onze specialismen: de één is goed in financiën, de ander wil een sportopleiding gaan doen en kan goed met jongeren omgaan. Een maat wil werken bij een evenementenbureau , de ander is goed in techniek’.
‘Een investering voor hele Poeldijkse bevolking’
De mannen zijn het met elkaar eens, dat zij eerst moeten weten wat de gemeente met het Dario Fo gebouw wil en dán samen een gedegen plan maken. Dat doen zij nu al regelmatig op vakantie in het buitenland of als zij wat anders ondernemen. Plezier hebben samen én als team zaken eerst goed regelen. Wat het wonen en werken in de toekomst betreft zijn ze het er over eens dat wonen hier de voorkeur verdient boven de stad. ‘Als je ergens verder weg in een grote stad een goeie baan vindt dan ga je daar wonen’, aldus Jelle Pronk. Ference vindt dat een baan in de tuinbouw goed past bij een tuinderszoon opgegroeid met kassen achter het huis. Dave is bedachtzamer, hij blijft bij zijn plan voor de sportopleiding. Het plan om met het Dario Fo gebouw aan de slag te gaan is spontaan tijdens een uurtje in de voetbalkantine ontstaan. ‘Het is een investering voor de hele Poeldijkse bevolking’, zeggen ze. ‘Daar willen we best het voortouw in nemen’.

Reageren? Schrijf of mail naar: redactie Poeldijk Nieuws, Voorstraat 111, 2685 EK Poeldijk, e mail: info@poeldijknieuws.nl

Author: Poeldijk

Geef een reactie